آلرژی

آلرژی زمانی بروز می کند که بدن انسان در مقابل مواد در حقیقت بی ضرر، در وضعیت دفاعی قرار گیرد. در این حالت سیستم ایمنی بدن ما ممکن است که در مقابل بسیاری از مواد از خود واکنش نشان دهد. بخصوص آلرژی نسبت به مواد غذائی بسیار ناراحت کننده است. به همین منوال افراد مبتلا به آلرژی نسبت به گرد و غبار خانه در حقیقت هیچ گونه شانسی در پرهیز از مواد آلرژی زای مربوطه ندارند.

آلرژی در کل جهان در حال پیشرفت است. در حالیکه در پایان دهه 1920 حدود 1 تا 2 در صد از انسانها به تب یونجه مبتلا بودند، در حال حاضر تعداد افراد به این آلرژی به حدود 12 درصد رسیده است. علت این امر چیست؟ آیا اجداد ما که عمدتا در محیط روستائی زندگی می کردند، در حد امروز به آلرژی نسبت به موی حیوانات و گرده گیاهان مبتلا بودند؟ دانشمندان علاوه بر فاکتورهای ژنتیکی و تاثیرات زیست محیطی، بهداشت اغراق آمیز را مسئول این امر می دانند.. بعبارت دیگر سیستم ایمنی کودکان بعلت نداشتن تماس کافی با عوامل زیست محیطی دچار  واکنش بیش از حد یا همان آلرژی می شوند.

انواع آلرژی

تعداد انواع آلرژنها زیاد و قابل توجه است. شایعترین آلرژی تب یونجه است. در برخی از آلرژی ها نسبت به یک ماده یا ترکیب خاص، ممکن است که آلرژی بر علیه مواد دیگر هم مشاهده شود. بعنوان مثال فردی که نسبت به گرده گیاه توس آلرژی دارد، اغلب نسبت به سیب و آجیل نیز حساس است. این نوع واکنش را واکنش متقاطع می نامند برخی دیگر از افراد نسبت به موی حیوانات، عطریات و یا مواد آرایشی حساسیت دارند. آلرژی نسبت به نور خورشید نیز یکی از آلرژی های شایع بشمار می رود. بطور کلی می توان گفت که بدون توجه به نوع آن، عموم آلرژی ها می توانند سبب عصبی شدن و سلب آرامش انسان شوند. در اینجا به برخی از انواع آلرژی اشاره می شود.

۞   آلرژی نسبت به عطریات و گیاهان داروئی

در حال حاضر برگشت به طبیعت مورد توجه همگان قرار گرفته است. بعنوان مثال می توان از انواع کرمها و شامپوهای گیاهی نام برد. امید مصرف کننده بر آنست که این تولیدات برای انسان سازگاری بیشتری داشته باشند. ولیکن برخی از افراد، برخلاف انتظار، پس از مصرف دچار خارش پوست می شوند. علت این امر اغلب یک آلرژی تماسی ( درماتیت تماسی) بر علیه ترکیبات گیاهی موجود در آن محصول است. این واکنش پوستی ممکن است بصورت خارش و سرخی پوست و به ندرت بشکل تاول یا دانه های قرمز ترشح دار تظاهر نماید.

طبق مطالعات انجام شده تعداد قابل توجهی از افراد به حساسیت در مقابل عطریات مبتلا هستند. عامل این حساسیت اسانسهای موجود در برخی گیاهان است که از آن در تولید لوازم آرایشی استفاده می شود. در این رابطه اسانس دارچین و اسانس گل میخک از جمله شایعترین آلرژنها محسوب می شوند. قابل توجه است که از این اسانس ها در تولید عطر ها، دئودورانتها، لوازم آرایشی و مواد شوینده استفاده می شود.

شدت حساسیت بر علیه عطریات، در افراد مختلف متفاوت است. در حالیکه برخی افراد بعلت وجود مقدار کمی از یک اسانس خاص در ماده شوینده، دچار اگزما می شوند، برخی دیگر تنها در صورت تماس مستقیم با پوست به واکنشهای حساسیتی مبتلا می گردند.

۞  آلرژی تماسی یک همراه همیشگی

ابتلا به آلرژی تماسی پس از مصرف برخی ترکیبات گیاهی نظیر روغن درخت چای و یا روغن آرنیکا برای بسیاری از افراد یک شوک محسوب می شود. آلرژی تماسی امری شایع است و حدوداً از هر ده نفر یک نفر به آن مبتلا است. بعنوان آلرژن ، نیکل و عطریات در رأس محرک ها قرار دارند و زنان بسیار بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا می شوند.

۞ داروهای گیاهی و خطرات آنها

آرنیکا: از جمله قدیمی ترین و مهم ترین داروی گیاهی و قوی ترین آلرژن گیاهی است که سبب آلرژی تماسی می گردد. از خواص این دارو می توان به  اثر ضد التهابی آن و بهبود زخم اشاره کرد. بهمین جهت از این گیاه در تولید بسیاری از داروها، لوازم آرایشی، خمیر دندان ، شامپو و غیره استفاده می شود. آلرژی تماسی ممکن است که در صورت استفاده از تنطور آرنیکا جهت درمان رگ به رگ شدن ، ظاهر شود. عصاره رقیق نشده آرنیکا می تواند حتی دارای اثر سمی باشد.

عصاره درخت چای: در تبلیغات، از این عصاره بعنوان یک ماده معجزه کننده یاد می شود. بعنوان مثال کار برد آن در رابطه با زخمها، سوختگی، جوش ها، نیش حشرات و رفع التهاب پوست ، یاد شده است. ولیکن باید توجه داشت که عصاره درخت چای حامل بیش از 100 ماده مختلف است که برخی از آنها ، در صورت استفاده خوراکی محلول غلیظ، اثر سمی بر بدن انسان دارند . بعلاوه محلول غلیظ آن ممکن است که سبب آلرژی تماسی نیز بشود.  بکارگیری محلول رقیق شده این عصاره با ریسک کمی توام است.

پرو بالزام: یکی دیگر از داروهای گیاهی است که ممکن است موجب آلرژی تماسی شود. از عصاره این گیاه که موطن اصلی آن مکزیک و پاناما می باشد، در درمان انواع زخمها، بعنوان دهان شوی، در شربت های ضد سرفه ، در مواد آرایشی نظیر صابون، شامپو، انواع توتون و تنباکو، نوشیدنی ها و عطریات، استفاده می شود.

پروپولیس: یک رزین بتونه گیاهی است که زنبورها از آن جهت مسدود کردن خانه های کندو استفاده می کنند. بعنوان مثال از این عصاره جهت درمان آکنه و اگزما بهره گیری می شود. پروپولیس بصورت کرم، قطره، تنطور و یا قرص ارائه می شود. بعلاوه این ماده در تهیه مواد آرایشی، لوسیون، روژ لب، خمیر دندان و دهان شوی کار برد دارد. قابل توجه است که آلرژی بر علیه پروپولیس در حال افزایش است.

۞  آلرژی بر علیه سموم حشرات:

          در جریان نیش زنبور، حشره مقداری از سم خود را وارد پوست می کند. در محل نیش قرمزی پوست، تورم و گاهی خارش ظاهر می شود. ضایعات مذکور اگرچه دردناک هستند ولی در اکثر موارد سریعاً بهبود پیدا می کنند. البته از این قاعده استثنا نیز وجود دارد. بعنوان مثال حدود 3% از مردم آلمان نسبت به نیش حشرات نظیر زنبور ، زنبور عسل و زنبور سرخ حساس بوده و از خود واکنش آلرژی نشان می دهند.      

آلرژی نسبت به نیش حشرات ممکن است که حیات انسان را مورد تهدید قرار دهد.

در این گونه موارد ممکن است که تنها یک نیش ، حیات فرد را در معرض نابودی قرار دهد. در صورت وجود آلرژی سم حشرات، سیستم ایمنی بدن انسان بیش از حد از خود واکنش نشان می دهد. در اولین نیش، سیستم دفاعی بدن فعال می شود . نتیجه آن تولید تعداد زیادی آنتی بادی اختصاصی بر علیه سم مذکور است.

در صورت اتفاق نیش جدید و ورود این سم به بدن، سیستم دفاعی، بمنظور دفع سم، واکنش بسیار سختی از خود نشان می دهد و مقدار زیادی از آنتی بادی اختصاصی را در جریان واکنش قرار می دهد. نتیجه این امر یک واکنش دفاعی سخت و پر التهاب است که تنها چند دقیقه پس از نیش شروع می شود و کل بدن را درگیر می سازد. طبق آمار موجود در آلمان ، سالیانه 20 نفر در این رابطه جان خود را از دست می دهند.

 از آنجا که آلرژی نیش حشرات ممکن است که زندگی را مورد تهدید قرار دهد، باید افرادی که به این نوع آلرژی مبتلا هستند، پس از نیش خوردن، سریعاً به پزشک مراجعه نمایند. در این نوع از آلرژی پزشک متخصص علاوه بر درمان، داروهای لازم که بیمار باید همواره در دسترس خود داشته باشد، تجویز خواهد کرد.

واکنش بدن در مقابل نیش حشرات

این واکنشها طی چند ثانیه تا چند دقیقه پس از نیش زدن ظاهر می شوند.  در صورت عدم وجود آلرژی، حول محل نیش زدگی ، تورمی قرمز رنگ به قطر تا 10 سانتی متر همراه با خارش و یا درد ظاهر می گردد . این تورم معمولا طی یکساعت کاهش یافته و در روز بعد بطور کامل از بین میرود. البته باید توجه داشت که تعداد زیاد نیشها (در کودکان حدود 50 و در بزرگسالان 100 نیش) و یا محل نیشها ( نیش زدگی در ناحیه سر و گردن) ممکن است که حتی در افراد غیر آلرژیک نیز به وضعیت خطرناکی بیانجامد.

علائم آلرژی بر علیه سموم حشرات

واکنش موضعی نسبت به نیش حشرات در افراد مبتلا به آلرژی شدید است که بصورت قرمزی گسترده پیشرونده پوست و تاولهای بزرگ تظاهر می نمایند. گستردگی ضایعات پوستی( سرخی پوست و تورم کل بدن خاصه در نواحی گردن و صورت) قابل توجه است که با خارش و سوزش شدید توام است. بعلاوه علائم خاص زیر نشانگر درگیری کل بدن می باشد:

–        ریزش آب از چشم و حالتی شبیه به سرماخوردگی

–        تهوع و استفراغ

–        ضعف عمومی

–        تنگی نفس

–        سرگیجه و غش

–        طپش قلب

–        دیسفاژی و اختلالات گفتاری

–        گیجی و ترس  

علائم فوق از اهمیت زیادی بر خور دارند ، چرا که ممکن است به یک شوک آنافیلاکتیک بیانجامد. کلاپس گردش خون همراه با افزایش شدید نبض و خطر بیهوشی از نشانه های شوک آنافیلاکتیک محسوب می شوند. در بدترین شرایط ممکن است که این وضعیت به ایست قلبی منجر شود.

پس از نیش زدگی چه باید کرد؟

–        نیش را سریعاً توسط یک موچین از محل گزیدگی خارج کنید.

–        محل نیش زدگی را توسط یک تکه یخ خنک نگهدارید . فشردن قطعه ای از پیاز بر محل ضایعه نیز اثر بخش است.

در صورت نیش زدگی و مبتلا بودن به آلرژی نسبت به سموم حشرات، چه باید کرد؟

–        فوراً از داروهایی که قبلا و برای موارد اورژانسی توسط پزشک برای شما تجویز شده است، استفاده کنید.

–        به پشت بخوابید و پاهای خود را بالاتر از سطح بدن قرار دهید.

–        پزشک اورژانس را فرا خوانید.

در صورت ابتلا به آلرژی نسبت به سموم حشرات، لازمست که در ماههای تابستان، همواره کیت کمکهای اولیه خود را بهمراه داشته باشید.

۞ آلرژی نسبت به داروها

استفاده از داروها جهت درمان بیماریها و یا حداقل کاهش درد و رنج بیمار است. ولیکن داروها می توانند اثرات ناخواسته ایجاد کنند . از جمله اثرات ناخواسته ، ولی خطرناک، می توان به موارد آلرژی نسبت به داروها اشاره کرد. در اغلب اینگونه موارد مصرف دارو موجب ظهور بثورات جلدی همراه با خارش می شود. ولیکن ممکن است که علائم دیگر آلرژی نظیر حمله آسم تا شوک آلرژیک نیز مشاهده شوند. در رابطه با علائم اخیر باید به پزشک مراجعه نمود.

           آلرژی نسبت به داروها در کودکان

تشخیص آلرژی نسبت به دارو در کودکان ، بعلت تشابه بثورات مربوطه با سرخک و عفونت های ویروسی دیگر، اغلب مشکل است. بنابراین لازمست که در اینگونه موارد به پزشک متخصص کودکان مراجعه شود.

           در موارد آلرژی نسبت داروها چه باید کرد؟

در صورت احتمال آلرژی نسبت به داروها لازمست که در فاصله بین 2 هفته تا شش ماه پس از کاهش  شکایات بیمار ، جهت انجام تست آلرژی به یک متخصص آلرژی مراجعه شود. با انجام تست پوستی و یا آزمایش خون می توان در برخی از موارد به نوع آلرژن پی برد.

           علل آلرژی نسبت به داروها

شایعترین موارد آلرژی نسبت به داروها در رابطه با آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد صرع و داروهای ضد درد مشاهده می شوند. در پاره ای از موارد حساسیت نسبت به پنی سیلین، ماده آلرژی زا پنی سیلین نیست، بلکه وجود ماده رنگی در ترکیب مذبور است. این تشخیص البته از اهمیت بسزائی برخوردار است، زیرا بیمار می تواند در صورت لزوم از پنی سیلین فاقد رنگ آلرژی زا استفاده کند.

           همراه داشتن کارت آلرژی

در صورت داشتن آلرژی نسبت به داروها، بهتر است که نام داروها در کارت آلرژی ثبت شود و بیمار آنرا همواره در موارد مراجعه به پزشک بهمراه داشته باشد. بدین ترتیب پزشک می تواند با توجه به اطلاعات موجود نسبت به انتخاب دارو اقدام نماید. ریسک پیدا کردن آلرژی جدید در افرادی که به یک دارو حساسیت دارند، حدود ده بار بیشتر از دیگران است. لذا تجویز و مصرف داروهای جدید نیز باید تحت کنترل صورت گیرد.

۞ آلرژی نسبت به نور خورشید

–        استفاده همزمان از برخی عطریات و نور خورشید ممکن است که در بعضی از افراد سبب بروز حساسیت و درماتیت ( واکنش فتوتوکسیک) شود.

–        برخی از مواد موجود در ساخت کرمهای پوست ممکن است که در مجاورت نور خورشید سبب آکنه پوستی شوند.

–        شدیدترین نوع آلرژی نسبت به نور خورشید کهیر است که بسیار به ندرت مشاهده می شود. این واکنش ممکن است بسیار سخت بروز کند و سبب درگیری شدید قلب و سیستم گردش خون شود. در چنین مواردی انتقال سریع بیمار به بیمارستان ضروری است.

تشخیص آلرژی نسبت به نور خورشید

بروز علائم آلرژی حساسیت به نور خورشید ممکن است که چندین ساعت تا 2 روز بطول انجامد. علائم پوستی بین افراد مختلف است که بصورت قرمزی پوست، خارش یا درد پوست، برآمدگی های کوچک پوستی بروز می کنند .

درمان آلرژی نسبت به نور خورشید.

–        استفاده از داروهای آنتی هیستامینیک بصورت قرص / پماد و یا ژل

–        پماد کورتیزون سریعا التهاب و خارش پوست را التیام می دهد.  از این دارو می توان فقط در کوتاه مدت استفاده کرد. در غیر اینصورت مراجعه به پزشک متخصص ضروری است.

۞  آلرژی نسبت به  مایت گرد و غبار    

در کشور آلمان حدود 12 درصد از افراد مبتلا به آلرژی مایت گردو غبار هستند. علائم آن شبیه به آلرژی های دیگر است که آن جمله می توان به خارش، حملات عطسه و تنگی نفس و آسم اشاره کرد.

چه باید کرد ؟

–        تعویض مرتب ملحفه

–        استفاده از جارو برقی مخصوص

اغلب با توجه به دو مورد فوق می توان از شدت آلرژی کاست. البته نباید مراجعه به پزشک متخصص و احیاناً استفاده از داروهای خاص را فراموش کرد.

بر خلاف تصور، علت آلرژی مورد بحث گرد و غبار نیست، بلکه مدفوع مایت است. مایت ها به خانواده عنکبوتیان تعلق دارند. اغلب هشت پا دارند و در گرد و خاک خانه به مدت دو ماه و نیم زندگی می کنند و روزانه تخم می گذارند. غذای اصلی مایت، سلول های مرده پوست بدن، شوره سر انسان ، قارچ ها، ذرات ریز موادغذایی پخش شده در سطح خانه و گرد و غبار است. این جانوران در محیط هر خانه وجود دارند. در یک گرم از گرد و غبار خانه حدود 4.000 مایت قابل شمارش است. قابل توجه است که حضور مایت در محیط زندگی کاملا نرمال و نمی توان و نباید آنرا بعنوان عدم توجه به بهداشت تلقی کرد. مدفوع مایت پس از خشک شدن به ذرات بسیار ریز تبدیل و با گرد و غبار خانه مخلوط می گردد. سیستم ایمنی افراد مبتلا به آلرژی نسبت به مدفوع مایت که در حقیقت بدون ضرر است، حالت تدافعی دارد. مایت در حرارت 25 درجه سانتی گراد و رطوبت حدود 70 درصد بخوبی رشد و نمو و تکثیر پیدا می کند و بنابراین بیشتر در رختخواب حضور دارد. ولیکن در پرزهای فرش و مبلمان منزل نیز بمقدار زیاد یافت می شود. با توجه به  وضعیت اقلیمی، غلظت مایت در پایان فصل تابستان و پائیز از بقیه فصول سال بیشتر است. ولی علائم این نوع آلرژی در فصل زمستان شایعتر است زیرا در اثر گرم کردن محل زندگی و بدنبال آن کاهش رطوبت ، بسیاری از مایت ها از بین رفته و مقدار قابل توجهی از ترکیبات آلرژی زا آزاد می شوند.

علائم خاص آلرژی نسبت به مایت گرد و غبار

از آنجا که علائم این آلرژی شباهت زیادی به یک سرماخوردگی دارد ، بنابراین تشخیص آن دیر هنگام و یا اینکه اصولا صورت نمی گیرد. از علائم این آلرژی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

–        سرفه

–        عطسه

–        تنگی نفس

–        گلو درد

–        سر درد

–        احساس خارش، بخصوص در ناحیه چشمها

–        خواب نا آرام

در صورتیکه آن علائم در طول سال وجود داشته ، بخصوص در ایام شب و صبح ظاهر شوند، باید آلرژی نسبت به مایت گرد و غبار را مد نظر قرار داد.

آسم بعنوان نتیجه این آلرژی:

در بیمارانی که مدت نسبتا طولانی درگیر این آلرژی هستند، ممکن است که به آسم مبتلا شوند . قابل توجه است که یکی از علل شایع آسم در سنین کودکی ، آلرژی مایت گرد و غبار است . بنا براین در صورت مواجه شدن با این وضعیت در کودکان، لازمست که جهت تشخیص و درمان حتماً به یک پزشک متخصص مراجعه شود . تشخیص این نوع آلرژی با انجام تست پریک (skin prick test) صورت می گیرد. برای این منظور آلرژنهای مورد نظر بطور مستقیم و از طریق خراش توسط لانست وارد پوست می شود. در صورتیکه پس از حدود پانزده دقیقه در محل خراش کهیر ایجاد شد، نتیجه تست مثبت است.

در صورت ابتلا به آلرژی مایت گردو غبار چه می توان کرد؟

با رعایت موازین بهداشتی و کاهش آلرژن می توان تا حدود قابل توجهی از شدت آلرژی کاست.

–        سعی کنید که درجه حرارت و رطوبت اتاق خواب را تا سر حد امکان کم نگهدارید. با باز کردن پنجره ها ، هوای اتاق را حداقل یک بار در روز  بطور کامل عوض کنید.

–        ملحفه را زود بزود عوض کرده و آنها را در درجه حرارت 60 درجه سانتی گراد بشویید. یکبار در سال تشکها را  تمیز کنید.

–        لباس ها و کفشهای خود را در اتاق خواب تعویض نکنید. همچنین از شانه کردن موهای خود در اتاق خواب پرهیز کنید.

–        در صورتیکه دارای حیوانات خانگی هستید، از ورود آنها به اتاق خواب جلوگیری کنید. چنانچه مبتلا به مایت آلرژی شدید هستید بهتر است که اصولا از حیوانات خانگی اجتناب کنید. حیوانات عروسکی را بطور مرتب برای مدت 24 ساعت در فریزر قرار داده و یا در ماشین لباسشوئی بشورید.

–        عموم وسائل گرد و غبار گیر، نظیر حیوانات عروسکی، پرده و فرش را از اطاق خواب حذف کنید. همچنین بهتر است که در اطاق خواب از گیاهان تزئینی استفاده نکنید.

–        خانه خود را بطور مرتب تمیز کنید. جهت گرد و غبار روبی از دستمال مرطوب و از جارو برقی دارای میکرو فیلتر استفاده کنید. در صورت ابتلا به مایت آلرژی، بهتر است که جارو کردن را به فرد دیگری بسپارید .

–        در صورت نیاز به درمان داروئی و احتمالا ایمونوتراپی به یک پزشک متخصص مراجعه نمائید.

۞   آلرژی غذائی

تغذیه نقش مهمی در سلامت انسان ایفا میکند و با انتخاب صحیح آن  می توان سلامتی را حفظ و سیستم ایمنی را تقویت کرد. آلرژی نسبت به مواد غذائی بسیار متنوع و از لحاظ تعداد قابل توجه است .میوه جات، مواد سفیده ای ، آجیل ، سبزیجات و بسیاری دیگر از مواد غذائی که سالم بنظر می رسند، برای افراد مبتلا به آلرژی نسبت به مواد غذائی ، غیر قابل استفاده می باشند. از علائم این نوع آلرژی می توان به تغییرات پوستی نظیر تورم و قرمزی و خارش و در پاره ای از موارد ، دل درد، تهوع و استفراغ و اسهال ، اشاره کرد. در بدترین حالت ممکن است که بدن یک واکنش شوک آلرژیک از خود نشان دهد. پس از آلرژی نسبت به گرده گیاهان و مایت آلرژی ، آلرژی به مواد غذائی از جمله شایعترین آلرژی ها محسوب می شود..

علل آلرژی نسبت به مواد غذائی

از علل افزایش شیوع این نوع آلرژی می توان به عوامل ژنتیکی و همچنین عدم تحرک سیستم ایمنی بعلت استریل کردن هر چه بیشتر محیط زیست ، اشاره کرد. همچنین آلودگی محیط زیست ( بخصوص مواد شیمیائی) از اهمیت خاصی برخوردار است . همانطور که تجربه بالینی نشان می دهد ،عادات مربوط به تغذیه ، نظیر استفاده زیاد از سویا نیز می تواند سبب افزایش واکنش های آلرژی گردد. افزایش ارائه مواد غذائی غیر بومی (نظیر انواع میوه جات) و همچنین مواد غذائی باز فرآوری شده ، سبب  بالا رفتن تعداد آلرژن ها شده اند.

آلرژی های متقاطع

در بعضی موارد یک فرد در حقیقت به یک ماده واکنش نشان می دهد، ولیکن بعلت تشابه ساختاری و یا ترکیبی آن ماده با مواد دیگر، شخص پس از تماس با ماده اخیر دچار واکنش های آلرژیک، حتی در غیاب ماده آلرژی زای اصلی می شود . این واکنش بعنوان مثال ممکن است که بین مواد غذائی و گرده برخی از گیاهان مشاهده شود.

قابل توجه است که نورودرمیت (که یک بیماری پوستی همراه با خارش است) ، اغلب در رابطه با آلرژی نسبت به مواد غذائی مطرح می شود. اما علت اصلی این بیماری آلرژی نسبت به مواد غذائی نیست . ولیکن این افراد ممکن است که در عین حال به آلرژی نیز مبتلا باشند. در آن صورت تشخیص این دو از یکدیگر مشکل خواهد بود.

آلرژی نسبت به مواد غذائی چگونه ایجاد می شود؟

آلرژی نسبت به مواد غذائی، از نوع افزایش حساسیت تیپ فوری است . علائم آلرژی در اینگونه موارد بلافاصله پس از مصرف ماده غذائی ظاهر می شود. اولین تماس با آلرژن (آنتی ژن) با هیچگونه علامت خارجی همراه نیست، ولیکن سیستم ایمنی فعال شده و آنتی بادی از نوع IgE تولید می گردد. این آنتی بادی، در صورت تماس مجدد با آنتی ژن، آزاد سازی ترکیبات التهاب زا نظیر هیستامین را بدنبال دارد که نهایتاً سبب بروز واکنشهای آلرژی می شوند.. واکنشهای مذبور اغلب از جهت موضع آلرژی محدود است. ولیکن افزایش واکنش آلرژیک در کل بدن می تواند منجر به یک وضعیت تهدید کننده یعنی شوک آنافیلاکتیک شود. این وضعیت با کاهش شدید فشار خون، بالا رفتن فرکانس قلب، تنگ شدن برونش ها ، تورم و ادم در ناحیه حنجره همراه است.

علائم آلرژی نسبت به مواد غذائی

–        پوست: اگزما (یک نوع التهاب پوستی همراه با خشکی، تورم، خارش و قرمزی) و کهیر( سرخی و تورم پوست همراه با خارش شدید)

–        چشم : ورم یا خیز همراه با التهاب ملتحمه یا کنژنکتیویت( قرمزی چشم)

–        دهان : التهاب بافت مخاطی دهان همراه با خارش ، تورم زبان و سقف دهان

–        برونشها و ریه : سرفه و آسم آلرژیک

–        معده و روده : اسهال و استفراغ، احساس سنگینی معده

–        گردش خون، شوک آنافیلاکتیک(نادر است) ، کاهش فشار خون، اختلال در ریتم قلب، سر درد.

شایعترین آلرژی ها نسبت به مواد غذایی کدامند :

–        آلرژی نسبت به شیر گاو

–        تخم مرغ

–        میوه جات، آجیل و سبزیجات

–        انواع ادویه جات

–        ماهی و صدف های خوراکی

–        آلرژی غذائی مرتبط با گرده گلها